• Serra d.o.o
  • Mazurija 53, 52 460 Buje - Buie
  • +385 52 777 383
  • +385 98 318 534

Savjeti - održavanje

Redovito održavanje je potrebno kako bi se funkcija prozora, to znači uporabna vrijednost, sačuvala tijekom dugo vremena.

Uporaba
Na Vašim su prozorima ugrađeni visokokvalitetni okovi svjetski poznatih marki. Prozori, balkonska vrata i klizne stijene opremljene su visokokvalitetnim okovom koji u sebi standardno sadržava i uređaje za otklopno-zaokretno otvaranje. Obratite pažnju na to da ručka uvijek bude u jednom od ova tri položaja:
- Okomito-okrenuta prema gore (otklopno otvaranje - na kip)
- vodoravno (zaokretno otvaranje)
- okomito okrenuta prema dolje (zatvoreno)

Prozor ima ugrađen zaštitni mehanizam koji spriječava pogrešno rukovanje. Ručka je blokirana dok je krilo u otvorenom položaju. Okretanje ručke tj. Biranje opcije otvaranja moguće je samo dok je krilo priljubljeno uz štok – okvir.

Naš okov dodatno je opremljen tzv. ˝podizačem krila˝ koji spriječava pogrešno rukovanje. Može se dogoditi da se prozorsko krilo zbog pogrešnog položaja ručke u otklopnom položaju također još može zakretati. Budite bez brige, sigurnosne škare ga gore sigurno i čvrsto drže! Jednostavno stavite ručku u gornji položaj i pritisnite prozorsko krilo na okvir. Tada stavite ručku prozora u vodoravni položaj, pritisnite još jednom i zabravite prozor (ručka okomito prema dolje). Vaš prozor je sada ponovo spreman za normalno rukovanje.

Sigurnosne upute
Ne pritišćite krilo na špaletu je bi moglo doći do preopterećenja šarki.
Ne izlažite prozorska krila dodatnom opterećenju na način da se npr. na njih naslonite. Pri prevelikom opterećenju postoji opasnost od pucanja šarki.
Osigurajte otvoreni prozor od silovitog zatvaranja. Između prozorskog okvira i krila mogu se prikliještiti i ugnječiti dijelovi tijela. Opasnost od povrede!

Čišćenje profila
Uobičajeno zaprljani prozorski okviri lako se čiste mlakom vodom uz dodatak sredstva za pranje koji ne sadrže abrazivne čestice. Jako zaprljani okviri mogu se bez puno muke očistiti specijalnim sredstvom za čišćenje koje možete nabaviti kod nas. Ni u kom slučaju nemojte upotrebljavati sredstva za čišćenje koji sadržavaju jake kiseline ili nitro razrjeđivač.
Redovito čistite prašinu i odstranjujte druge vrste naslaga sa profila, okova i brtvi po rubovima profila.Ako se dogodi da se neka brtva izvuče iz svog ležišta, možete ju palcem počevši od čvrsto priljubljenog dijela ponovno utisnuti u njezin žlijeb. Izbjegavajte šiljate predmete da ne oštetite brtvu.Periodično provjeravajte otvore (rupe) za odvodnju vode i po potrebi oslobodite otvore od onečišćenja.

Održavanje okova
Jednom godišnje treba sve pokretne dijelove okova namazati strojnim uljem, WD-om 40 ili sličnim sredstvom za podmazivanje. Preispitati vijke sa kojima je pričvrsnut okov i kvake (ručke i rukohvati).

Okovi se mogu naknadno podešavati. No ta podešavanja prepustite stručnjaku, odnosno našem ovlaštenom serviseru.

Čišćenje stakla
Staklo se najbolje pere čistom toplom vodom s pomoću dobre kože za pranje prozora ili alkoholom.

U slučaju potrebe u vodu se može staviti malo sredstva za pranje posuđa. Izbjegavajte  agresivna sredstva za održavanje ili ona koja sadrže razrjeđivače.

Provjetravanje
S obzirom da današnji prozori odlično brtve, izmjena zraka u prostoriji svedena je na minimum, što može uzrokovati pojavu plijesni u vašem stanu kao i kondenzaciju vode na staklenim površinama.  
Pravilno provjetravanje prostorija ključno je rješenje tog problema, jer veća količina svježeg nezasićenog zraka struji kroz stan i samim time može primiti veću količinu vlage na sebe, čime se sprječava mogućnost razvoja gljivica (stvaranje plijesni).

Vlažnost zraka u vašem stanu trebala bi biti između 30 do 50%.    
      
Zračite kratko, ali snažno, najbolje stvaranjem propuha otvarajući sve prozore istodobno ( tvz. snažno provjetravanje). Ovisno o vanjskoj temperaturi dovoljno je oko 5 minuta. Predugo provjetravanje nepotrebno rashlađuje zidove te nije ekonomično.

Zračite prostorije 3-4 puta dnevno, već prema potrošnji zraka u njima.


Copyright © 2016 ProBiz All rights reserved.